Egy szerethető torna a legkisebbeknek, országszerte.
 
06 30/389 5500
 

Újpest Televízió műsor a Csiri-Biri tornáról


Interjú Orszáczky Ildikóval az Újpest Televízióban 2006 szept. 20-i adásban

Interjú Orszáczky Ildikóval az Újpest Televízió 2006 szept. 20-i adásában

- Csiri-biri torna címmel mozgásfejlesztő foglalkozás sorozat indul 1-3 éves gyerekek számára a Karinthy ÁMK Közösségi Házban. Miről szól ez a foglalkozás?

- Ez egy negyven perces foglalkozás, ahová 1-3 év közötti gyermekeket várunk, akár már jövő hét hétfőtől. Mindenképpen azokra a gyermekekre és szülőkre számítunk, akikkel az anyukájuk otthon van gyesen, mivel egy délelőtti foglalkozásról lenne szó. Ez egy mozgásfejlesztő foglalkozás 40 percben.

Körülbelül két évvel ezelőtt, amikor én is gyesen voltam a kislányommal, akkor mindenféle foglalkozáson részt vettünk a gyermekemmel, de amikor már azt vettem észre, hogy a gyerek mászna ki az ablakon, lóg le a csillárról és a tanár fején ugrál, akkor azt mondtam: valami más kell. Próbáltam olyan foglalkozást keresni Budapesten, ahol a gyerekek mozoghatnak, de ilyet nem találtam.

Nem volt olyan foglalkozás, ahová ha télen bemegyek, akkor a gyerekek szabadon futkározhatnak, mozoghatnak, persze valamilyen irányított formában. Akkor azt mondtam, hogy épp itt az ideje, hogy összeállítsak egy olyan foglakozást, ami mind a gyermekem mind pedig az én igényeimet kielégíti. A Csiri-biri torna volt az első olyan foglalkozás Budapesten, ahol az 1-3 éves korosztályt irányított formában mozgatjuk meg.

- Pedagógusként dolgozol. Gondolom át tudtad vinni tapasztalataidat, tanulmányaidat a munkádba. Mik voltak ezek?

- Elsősorban az egyensúlyérzék fejlesztés az, amiről ez a foglalkozás szól, ebben segítségünkre vannak különböző mozgásfejlesztő eszközök: egyensúlyérzék fejlesztő tölcsér, billenő rácshinta, alagút, amin négykézláb át lehet bújni, trambulin, amin ugrálni lehet ill. nagyon sok más olyan eszköz, ami elsősorban az egyensúlyérzéket fejleszti.

Nagyon sok nagymozgást utánzó verset és mondókát alkalmazunk, valamint nagy hangsúlyt fektetünk az utánzásra: nagy mozdulatokkal dolgozunk, amiket a gyerekek néznek és próbálnak utánozni.

- A weboldalon olvastam, hogy elsősorban mozgékony gyerekeknek ajánlod ezt a foglalkozást, mi a helyzet azokkal, akik nem annyira mozgékonyak, nekik lehet-e ez a foglalkozás valamilyen szinten serkentő vagy segítő?

- Feltétlenül, hiszen olyan közösségben lehetnek ezek a gyerekek 40 percig, ahol látják, hogy a nagy többség egyszerre rázza a tölcsért, egyszerre vesznek részt különböző gyakorlatok végrehajtásában, egyszerre szedik a labdákat, így hát azok, akik egy kicsit visszahúzódóbbak az elején, rövid időn belül már felszabadultan csatlakoznak a többiekhez. Ösztönzőleg hat a visszahúzódóbbakra az, ha látják, hogy itt több gyerek csinál egyszerre dolgokat, így előbb-utóbb a visszahúzódóbb gyerekek is megnyílnak és csatlakoznak a többiekhez.

- 1 és 3 év közötti gyerekek számára ajánlod ezt a foglalkozást. Miért olyan fontos ez az életkor a mozgás fejlesztésében?

- Az első életév egy kicsit kényes, hiszen nagyon sok gyerek ebben a korban még eltérő fejlettségi szinten van. Elsősorban azokat a gyerekeket várom, akik már stabilan tudnak járni, valamilyen szinten szoktak közösséghez, nem riadnak vissza attól, hogy látnak 8-10 másfél év körüli gyermeket futni maguk körül, illetve mindenképpen fontos, hogy szokják a közösséget.

A legfontosabb az egészben az, hogy télen a szülők nem tudják kivinni a gyerekeket a játszótérre, nem tudják hová vinni őket, maximum játszóházba. Itt viszont irányított formában vannak a gyerekek megmozgatva, ügyesen, trükkösen, észrevétlenül vannak rávéve arra, hogy mozogjanak. Ez azért nagy kincs. Itt lehet kúszni, mászni, ugrani, labdát gyűjteni, rázni, gurulni az ejtőernyőben, vagyis nagyon sok mindent.

- Mennyire vesznek részt a szülők ezeken a foglalkozásokon?

-Ezt nagyon sokan kérdezik, mivel nagyon sok nagymama, pocakos anyuka látogat el hozzánk gyermekével. Nem egy olyan anyukával találkoztam, aki szülés előtt egy héttel még elkísérte hozzánk gyermekét, majd újra eljött hozzánk szülés után 1-2 héttel.

A segítségre szoruló szülőnek minden esetben igyekszik segítséget nyújtani a foglakozás vezetője. Csak a foglalkozás elején kell egy kicsit aktívabban részt venni, amikor például csigabigázunk és visszük a gyerekeket a hátunkon, vagy például a lábunk között lóbáljuk őket. A szülők segítségével szoktuk a gyermekeket megpörgetni, vagy ringatni az ejtőernyőben. A kísérő tehát végig ott van a gyermeke mellett, óvja, figyeli, vigyázza a gyermeke lépéseit, illetve az ő felügyeletével használják a gyerekek a különböző eszközöket.

- Mi ez az ejtőernyő, amit említettél?

- Ez egy kb.négy méter átmérőjű ernyő, amivel nagyon sok gyakorlatot hajtunk végre, bele szoktunk dobni labdát, azt gurítjuk a gyerekekkel, páros kézzel fogjuk, több kislabdát szórunk bele, azt próbáljuk pattogtatni, kiszórjuk, aztán a gyerekeket egyenként bele szoktuk rakni - ezt egyébként nagyon-nagyon élvezik a gyerekek-, illetve egyszerűen csak ráhúzzuk a gyerekekre különböző dalok és mondókák kíséretében.

- Amióta vezeted a Csiri-biri foglalkozásokat, milyen változást vettél észre a gyerekeken és a szülőkön?

- Nagyon pozitívak a visszajelzések. .A világ legjobb dolga nap mint nap látni a sok izgatott gyerek arcot, a sok csillogó szempárt, és érezni a gyerekek felénk áradó szeretetét. Főleg az tölt el jó érzéssel, amikor egy-egy visszahúzódóbb gyerkőcöt látok idővel megnyílni, felszabadultan viselkedni. Ez óriási sikerélmény.

- Ország szerte hányan dolgoztok ezen a foglalkozáson?

- Két évvel ezelőtt kezdődtek a foglalkozások, de mivel most várom a második gyermekemet, átadtam a foglalkozásaim túlnyomó részét. Budapest különböző kerületeiben 13, vidéken pedig 3 helyszínen tartunk Csiri-biri foglalkozásokat, így egyre többen találhatják meg a számukra leginkább megfelelő helyszínt.

- Mivel készüljön a szülő, ha érdekli őt ez a foglalkozás? Milyen ruhába öltöztesse a gyereket, hozzon-e valamilyen játékot?

- Játékot semmiképpen ne hozzanak az anyukák, mert elterelik a figyelmet a gyakorlatokról, innivalót pedig mindenképpen, mivel gyakran „kidőlnek” a gyerekek a foglalkozás végére. Mivel Káposztásmegyeren linóleumos teremben leszünk, így mindenképpen azt javasolnám, hogy egy vastag, csúszásgátlós zoknit húzzanak a gyerek lábára, de ha valakit jobb érzéssel tölt el az, hogy a gyerek lábára szandált vagy váltócipőt húz, akkor nyugodtan jöhet a gyerek abban - bár én jobban örülök annak, ha a gyerekek zokniban vannak, mivel jobban érzik az eszközöket. A szülő is öltözzön lengén, hiszen ők is néha meg szoktak izzadni, bár nem rajtuk van a hangsúly. Mindenképp jó, ha nem szoknyában jönnek, hanem kényelmesen öltöznek.

- Gondolom érdemes mindenképpen folyamatosan részt venni a foglalkozásokon. Mikor észlelhető a változás a gyerekeken?

- Akár már a második foglalkozáson. Előbb-utóbb minden gyerek megszokja azt, hogy ennek a foglalkozásnak van egy fix menete, ez szinte óráról-órára mindig ugyanaz, apró dolgokon szoktunk csak változtatni, így a gyerekek könnyedén átveszik a foglalkozás ritmusát, és elfogadják azt, hogy bár most véget ér egy izgalmas gyakorlat, sebaj, legközelebb újra részt vehetek benne.

- Ha bárkinek felkeltettük az érdeklődését, akkor hol lehet jelentkezni?

- Mivel szeretném elkerülni a túl magas létszámot, én mindenképp kérném a jelentkezőket, érdeklődőket arra, hogy a csoportbeosztás miatt hívjanak engem a 06 30 389 5500-ás számon, illetve küldjenek e-mailt a honlapunkon keresztül: www.csiri-biri.hu!

 
 
Segíthetek neked?
Orszáczky Ildi vagyok a Csiri-Biri torna megalapítója. Bármilyen kérdésed van a torna foglalkozásokkal kapcsolatban, akkor hívj a...
06 30/389 5500
...telefonszámon és tedd fel a kérdéseidet.

Gyors infók...
A 3 év alatti gyerkőcöknek szóló Csiri-biri torna budapesti helyszínei:
II.kerület, Marczibányi Téri Művelődési Központ
KEDD: 9.30 valamint
PÉNTEK: 9.15, 10.10, 11.05.
II.kerület, Klebelsberg Kuno Művelődési Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.30.
III.kerület, Óbudai Kulturális Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.15, 10.10.
XI.kerület, Fővárosi Művelődési Ház
HÉTFŐ: 9.15, 10.10.
XI.kerület, T-klub Fitness, Gazdagrét
KEDD: 10.15.
XII.kerület, Jókai Klub
HÉTFŐ: 10.00.
XIV.kerület, Cserepesház, Zuglói Művelődési Ház
SZERDA: 9.15, 10.10.
XXII.kerület, KUSZA, Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.30, 10.15.
Folyamatos csatlakozási lehetőség!
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Kövess minket...
Gyere és csatlakozz a Csiri-Biri tornához az alábbi közösségi oldalakon is...