A legkisebbek mozgásfejlesztő tornája, országszerte.
 
06 30/389 5500
 

Egy könyv születése... (alkotók - Takács Mari)


Kedves Barátaink, a következő napokban egy könyv születésnek műhelytitkaiba nyerhettek betekintést: megismerkedhettek a könyv alkotóival, mindenki elmeséli, hogyan emlékszik vissza a kezdetekre, betekintést nyerhettek abba, hogyan alakul ki egy könyv szövege, hogyan születnek az illusztrációk, mi a feladata egy szerkesztőnek, milyen nehézségekkel kell szembenézni stb. stb. stb.

A második részben megismerhetitek Takács Marit, az illusztrátort, aki elmeséli mi tetszett meg neki legjobban ebben a felkérésben.

Az illusztrátor: Takács Mari

1971-ben született Budapesten, ahol művészeti tanulmányait is végezte. Többéves reklámszakmai tevékenysége mellett önálló és csoportos kiállításokon is részt vett és vesz a mai napig. 2003 óta pedig szinte kizárólag gyermekkönyvek illusztrálásával tölti az idejét.

Miért vállaltad el ezt a felkérést, mi tetszett meg a legjobban ebben a feladatban?

Amikor Ildikó először megkeresett már ismerősen csengett az általa kitalált és népszerű foglalkozás neve: Csiri-biri torna. Ez azért van mert van egy három éves kisfiam, és aki gyakorló anyuka, mint én, az elég hamar találkozik a különböző baba-mama foglalkozásokkal, masszázsokkal. A Csiri-biri torna honlapját akkor már többször is láttam, gyakorlati tapasztalatot azonban akkor még nem sikerült szereznem. Úgyhogy, amikor email-t váltottunk Ildikóval nagyon megörültem. Egyrészt mert szeretek a legkisebb korosztálynak festeni másrészt mert itt volt az alkalom, hogy beleáshassam magam egy olyan témába, ami izgalmas és nekünk szól, kisgyermekes anyukáknak (vagy apukáknak, vagy nagypapáknak vagy nagymamáknak:).

A megkeresés után, hogyan folytatódott a munka?

Egy kiterjedtebb levelezéssel a Csimota Kiadó, Ildikó és köztem. Lassan tisztázódtak a körvonalak, és a szerkesztővel egy alkalommal személyesen is elmentünk, hogy végig nézzünk egy foglalkozást: dalok, mondókák, tornázás, nevetgélés, futás, pihenés, pakolás, hengergőzés, zenélés, elpilledés majd megint minden elölről egyre több és több jelenlévővel akik a foglalkozásra jöttek.

Ildikó, hogyan kapcsolódott be ebbe a tervezési szakaszba?

Később Ildikó, a munkám segítendő egy DVD-t is postázott, hogy majd a mozdulatrajzoknál ki tudjam választani a legjellegzetesebbeket, amelyek a könyv szereplői lesznek. A mondókás anyagot is megkaptam és elkezdődhetett a tervezés (tördelés, mondókák figuráinak kitalálása stb.).

A következő részben a szerkesztő, Csányi Dóra, eleveníti fel, hogyan került a képbe a Csimota Kiadó.

 
 
A Csiri-biri torna vidéki foglalkozásaihoz való csatlakozás előtt érdemes egyeztetni a helyi foglalkozásvezetővel. Az elérhetőségeket a Kapcsolat menüpontban találjátok.