Egy szerethető torna a legkisebbeknek, országszerte.
 
06 30/389 5500
 

Te is biztosan megteszel mindent gyermekeid fejlődése érdekében?


A gyerekeket nem lehet elég korán a mozgás és az éneklés öröméhez szoktatni. Dögönyözzük, lóbáljuk, höcögtessük őket bátran, hiszen a különböző mozgásformák nagyon fontosak gyerekeink fejlődése szempontjából. Ha mindezt énekelve, mondókázva tesszük, gyerekeink öröme határtalan lesz...

Bizonyára Te is hallottad már a dysgraphia, dyscalculia, dyslexia kifejezéseket. Gondoltad volna, hogy a betűtévesztés, a számok felcserélése, a figyelem-, a tanulás-, a viselkedészavar a mozgásfejlődés során kimaradó mozgásformák hiányára vezethető vissza?

A mozgásfejlődés különböző fázisait nem célszerű siettetni vagy átugrani. Hagyd, hogy gyermeked a különböző szakaszokat kiélvezze és a saját tempójában tapasztalja meg. Nem érdemes például túlzottan korán kipárnázva ültetni, állítani, hiszen ezeknek a funkcióknak maguktól kell kialakulniuk. Lehetőleg kerüld el a babykomp használatát, hiszen az gyermekedet helytelen tartásra és mozgásra készteti.

Célszerű csecsemőkortól fogva a kisgyermeknek elegendő és megfelelő - lehetőleg kemény felületű- mozgásteret biztosítani, hiszen a szűk helyen (például mászókában) sokat tartózkodó gyermek mozgásfejlődéséből könnyen kimaradhat a kúszás, mászás, gurulás. A szűk helyen tartózkodás a gyermeket a túlzottan korai állásra késztetheti.

A mozgásfejlődés során egyetlen mozgásforma sem maradhat ki. Fontos, hogy ne előzze meg egyik mozgás sem az időben előtte állót.

A mozgásfejlődés helyes sorrendje a következő:

  • háton fekvés
  • spontán oldalra fordulás
  • hasra fordulás
  • hasról-hátra fordulás
  • kúszás, mászás
  • hason fekvésből ülés
  • felállás, járás

A mozgásfejlődésbeli lemaradások által okozott figyelem-, mozgás-, és tanulási zavarok a későbbiekben már csak fáradságos munkával korrigálhatók.

A különböző mozgások előkészítéséhez segítséget nyújthatunk a gyermeknek. A kúszás előkészítésekor például érdemes úgy elhelyezni a hason fekvő gyermek elé a játékokat, hogy azt ne érhesse el, ezzel is ösztönözve őt arra, hogy eljusson céljáig.

Ha egy egészséges gyermek a mozgásfejlődés minden szakaszát megtapasztalta, általában egy éves kora körül indul el. Amennyiben ez mégsem történik meg másfél éves koráig, célszerű szakemberhez fordulni. Ennek okai a következők lehetnek: izomerő gyengeség, bizonytalan koordináció, a mozgásbiztonság hiánya.

A különböző mozgások közül a mászásnak van kiemelkedő szerepe, hiszen a váltott kéz-láb mozgás hiányában zavar jelentkezhet az agyféltekék szinkronizációjában. Ennek következménye lehet a később bekövetkező figyelemzavar, vagy betűtévesztés.

Hagyjuk hát a gyermeket szabadon mozogni, engedjük, hogy megismerje testének, képességeinek határát, lehetőségeit. Teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy különböző mozgásformákkal ismerkedhessen meg, hiszen így növelhetjük önbizalmát, mozgása ügyesedni, koordinálódni fog.

Érezzük át a korai fejlesztés fontosságát, használjuk ki a benne rejlő számtalan lehetőséget! Még nincs késő!

Orszáczky Ildikó

Csiri-biri

mozgásfejlesztő torna, babatorna, gyerektorna

 
 
Segíthetek neked?
Orszáczky Ildi vagyok a Csiri-Biri torna megalapítója. Bármilyen kérdésed van a torna foglalkozásokkal kapcsolatban, akkor hívj a...
06 30/389 5500
...telefonszámon és tedd fel a kérdéseidet.

Gyors infók...
A 3 év alatti gyerkőcöknek szóló Csiri-biri torna budapesti helyszínei:
II.kerület, Marczibányi Téri Művelődési Központ
KEDD: 9.30 valamint
PÉNTEK: 9.15, 10.10, 11.05.
II.kerület, Klebelsberg Kuno Művelődési Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.30.
III.kerület, Óbudai Kulturális Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.15, 10.10.
XI.kerület, Fővárosi Művelődési Ház
HÉTFŐ: 9.15, 10.10.
XI.kerület, T-klub Fitness, Gazdagrét
KEDD: 10.15.
XII.kerület, Jókai Klub
HÉTFŐ: 10.00.
XIV.kerület, Cserepesház, Zuglói Művelődési Ház
SZERDA: 9.15, 10.10.
XXII.kerület, KUSZA, Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
CSÜTÖRTÖK: 9.30, 10.15.
Folyamatos csatlakozási lehetőség!
Előzetes jelentkezés nem szükséges.

Kövess minket...
Gyere és csatlakozz a Csiri-Biri tornához az alábbi közösségi oldalakon is...