A legkisebbek mozgásfejlesztő tornája, országszerte.
 
06 30/389 5500
 

Csiri-Biri torna Egy könyv születése... (nyomda)


Cím:


Takács Mari a nyomdában járt, készített fényképeket, és készségesen válaszol a kérdéseinkre is.

Hogyan zajlik egy könyv kinyomtatása?

Miután leadom a nyomdai pdf-et, azaz ftp-zem a nyomda szerverére a CMYK (négy színre bontott) anyagot (belívek, borító), a nyomda ellenőrzi a digitális állományt, kalibrálja, méri a színeket, majd létre hozza belőle a nyomóformát (CtP) és végül jöhet a gépindulás, vagyis a nyomtatás kezdete.

CMYK

Nyomólemez

Konkrétan mi ilyenkor a feladatod, mire kell figyelni?

A gépindulás idejére a nyomda már proof-ot (próbanyomatot) is készít a leadott állományból a színhelyesség ellenőrzése céljából, de én minden alkalommal szeretem vinni az eredetiket is. Persze négy színből nem lehet azt az eredetit reprodukálni, aminél 20 féle festéket használtam. Ez nem várható el. Azonban ha a gépmester is egyet ért, egy kis mértékletes színkorrekcióval természetesen (hiszen ha valahol állítunk valamelyik színtartományban az befolyásolhatja az íven egy másik kép színhelyességét vagy akár a szöveg feketéjét) még közelebb vihetjük a két eredményt egymáshoz. Azután ha az ív mindkét oldalán elkövettük ezeket a kalibrációkat a jelenlévő megrendelő aláírja, elfogadva ezzel a beállításokat és kezdődhet a nyomtatás.

Összehasonlítás

 

Milyen érzés látni, amikor elkezdik nyomni azt a könyvet, amin már hónapok óta dolgozol, mennyire könnyű/nehéz ilyenkor elengedni a munkát?

Nagyon vegyes érzés. Jó, mert igazán megszületik, méghozzá több ezres ikrekként. Izgalmas és lenyűgöző, mert hihetetlen az a technikai varázslat, aminek a folytán megszületik és itt most a nyomdára gondolok (a szakemberekre, akik sokkal nagyobb kiszerelésű „festékes tubusokkal” és ecsetekkel dolgoznak, mint én) meg a gépekre, amik számomra már olyanok mintha valami meséből léptek volna elő. Csattogva szörcsögnek, port esznek, festéket köpnek, szuper precizitással pakolnak, varrnak, ragasztanak stb. És végül olyan visszavonhatatlan érzés (már ha lehet ilyet mondani) mert ott és akkor, már ha akarnék se változtathatnék semmin. És nem mintha akarnék, de a több ezres ikrek adott génállománnyal kerülnek a raklapokra, ha tetszik a hajszínük másoknak, ha nem.

„Keverőpult”

Borítóívek

Kész az előzék

A következő részben Csányi Dóra osztja meg velünk, hogyan jut el a nyomdából a kész könyv az olvasókhoz!

 
 
 
A Csiri-biri torna vidéki foglalkozásaihoz való csatlakozás előtt érdemes egyeztetni a helyi foglalkozásvezetővel. Az elérhetőségeket a Kapcsolat menüpontban találjátok.